Tuesday, August 29, 2006

bola?natijah?pening laa aok...


Tanggal 20 .08. 2006 seperti hari2 biasa..rupenyer2 ia adalah hari yg paling bertuah dan gembira gile utk akuu..nasib tak gile huh..
Pagi tue.. aku kat kaherah ter dan teeeeerrrrrrrrrrrrlibat dgn perbarisan umah Pahang..sempena perayaan menyambut hari kemerdekaan(PMHK) tu laa pengalaman yg kire okeeeehy laa..(sengau) bg idup aku… sambutan tu wat dekat nadi syabab di hayu sadis..tah ngape aku ader kat situ.. niat nak maen futsal tuk sker2..kuar2 peluh..tapi maak aaaih… start pagi tuh siap kner bebaris laa plak..majlis formal gak laa… nyesal? Takde lah tahap camtu.. tp der aar gak skit2…huhu..

Ramai jgak laa student malaysia berkumpul pagi tu.. smua negeri ada..mungkin inilah salah satu cara student azhar mcm aku nih merayakan hari kemerdekaan utk membuktikkan bhwa rasa cinta kpada negara tercinta walaupun berada di perantauan aku masih dan boleh meraikannya keranamu Malaysiaaaa..…!!! peerkkh… smngat patriotik tul aku pagi tuh…kawat pun berterabur..siap terpijak kaki member depan lagi kui..kui..kui.. tp ape2 pun mmg best… insyaAllah taun dpan PMHK ader lg aku dtg lewat skit..hihi..


Cam biasa.. setelah pebarisan masuk padang nyanyian lagu Negaraku bergema di perlembahan niLe tu…bangge tul aku.. syok gak sesekali nyanyi lagu negaraku..lama da aku x nyanyi lagu tuue.eheh truk tol aku nih..!pastu ader laa ucapan2 takkan laa aku naik taip ucapan tuh kat cni…lantak aarr…saper sruh x dtg. Slpas ucapan perasmian..ader gak pertunjukkan silat waja diri..kemudian bacaan ikrar dan doa… haaa acara yg paling aku nanti2kan waktu tuu…ialah perbarisan kuar padang.. fuuuh,…memang letih..

Haa aku join pebarisan utk team Pahang tapi aku maen game tuk zaqaziq tmpat asal aku blaja.sat lagi futsal,aku risau jgak mungkin stamina aku berkurangan selepas dr perbarisan tadi..keh.keh..keh.. poyo nyeer..aaah.. maen jerk…! Blom sempat nak maen futsal aku dpanggil tuk maen bola tampar lak . adoiii laa baru nak rancang sakit kaki…dapat lak pakage sakit tangan skali ari tuuh…huhu..
dussssh… deeesssshhhh… kraaKkk. klepehhhh …. Proooot..preettt,.. desshuuumm…!!!GoaAaaLLL….. lebih kurang camtu laa bunyik org sepak bola… aku kadang2 sepak angin jeer..hehe.. nak pendekkan citer..bola tampar aku out…kalah teruk..malu jeer.. alaa geng tak best..smua junior agak aar kaan.. ceeey.ceeey..baiknyer cover niih..huhu.. futsal aku berbangga skit.. sbb lpas perlawanan game yg pertama tu menentang kedah negeri lain mula pandang zaqziq lincah dan mampu bertahan dlm futsal.. ehem..ehem..keputusan seri terikat 2-2 heermmm… yang jaringkan gol tuu akuuu… aaarr punye kawan eheheh…dlm team aku dtugaskan bermain bahagian yg paling penting skali.. haa.. mantap tuu.. aku tggu bola jer…hermm tggu bola....time bola kluar..aku kejar…haaaa… hahah.. kahKah.KAh..kaH…

tak ah.. takkan aku kutip bola jeerk… aku tersenarai dlm 5 pemain utama tuuu.. main tgh ngan pertahanan je aku nihh…letih btul maen futsal hari tuh.. panas sungguh.. tringat lak aku.. tuh baru panas dunia blom lagik panas hari himpunnya kita dpadang mahsyar kelak.. ya Allah berikan lah rahmat...kepada driku dan sahabat2 ku… amiin.


Tuuuuuu tuuuuut….tuuuuu tuuuuuuuut….!!! mssg? Time aku tgh letih2 nii..ader jer ustazah nak antar mssg kat aku.. jdik musyrif laa tuh!!... ceeeeeyy ader keeeew kat zaqziq tuh ustazah? ha? ha? Hahahahaa prasan jer lebey..huhu…

:::::::::::::::::::::::::::::
Askum.Ak dh tgk dh.
ko bwk 2.
nuzum
dgn ulum hadis.

bleh la blanjer ak. =)
Sender: Ust Farizat
:::::::::::::::::::::::::::::
Subhanallah Alhamdulillah AllahuAkbar…aku terkejut… aku gembira…dan syukur tidak terhingga waktu tuuu….aku trus antar mssg pd mak dgn ayah aku bhwa aku najah dlm imtihan thun satu nii…heeermm… hepi siiot..hahahaahaha… walaupun aku kner bwk madah utk thun 2 akan dtg…namun aku tetap bersyukur pada Allah.. Dia yg menentukan segalanya… aku ingat lagi waktu fasal pertama dlu.. aku mmg tak bleh tumpu study… masalah dgn baba tuan umah aku yg lama dlu.. isk...siap kne barrah lagi tuu… sblom imtihan fasal kedua plak kne cari umah baru.. kuliah aku bnyak terganggu… masalah kewangan lagi.. uuh… rase cam kantoi jer… mungkin Allah sayangkan aku… dan beri aku peluang utk lebih bersedia tempuhi imtihan pada musim akan dtg nih..!!!! insyaAllah thun dpan aku mesti target jayyid jiddan gak!!!!!

Hari kedua futsal berlangsung di nadi syabab hayu asyir lak…lega skit aku… sebab aku numpang umah member di tajamuk tak laa jauh sgt nak pegi ke tempat tuu. Perlawanan cam biasa… maen bola pakai kaki laa….takkan pkai perut pulak..hahaha… Cuma padang futsal tuu jer tak best.. ader ker futsal main atas debu pasir? Erk..baper gram pasir da aku telan hari tuh..!! padang memang sempoooi…. duk negara arab nihhh kner bnyak bersyukur…. dan buat cara duk negara arab laa…kan. skoda..skoda laaa huhu…last2 aku dgn team zaqziq aku tewas akhirnya... heeerm… nak wt camner rezki takde…mungkin thun2 akan dtg pulak kan? Mesti laa berusaha… aja2 fighting!!!! Haha..
Perpun aku berterima kasih pd member2 aku sbb still bersama dlm satu team wlaupun kami duk di furuk yang berlainan .. thanks guys..!! korang memang best..!!------>(amik ati)

ni la.. keputusan prlawanan aku hari tuh.. sajer tulis wat kenangan… haah!!! salin..! salin!isk..

shah,ad,wan,aizat,rasul, firdaus,zakaria,abg(zawawi)

zaqaziq vs kedah : 2 – 2
zaqziq vs shiben : 1 – 0

mansoura vs zaqaziq : 0 – 0
johor vs zaqziq : 1 – 1

Seri jeer banyak… wat letih maen jeew…huhu..
tapi memang beest… futsal di perLembahan niLe… pengalaman kalah suka duka.. dan kemengan aku dlm imtihan… jazakallahu khairan kathira buat smua….salam.

JauLah maKam


Assalamualaikum warahmatullah..wabarakatuh..

hermm... baru2 nii.. aku der pegi jaulah sehari ke makam para auliya` dan syeikh di sekitar Mansoura hingga ker Dumyat nak jgak citer kat korang..aper pengisian tu..dgn mengenali dan menjejaki kesan2 peninggalan para anbiya` tuu..mudah-mudahan dpt menambahkan lagi thaqofah dan pengetahuan kita bersama... cam skima lak aku taip ni..heh~
jaulah ni dianjurkan oleh Dewan perwakilan Zaqziq.. so.. kne beri laa respon dan komitmen skit.. sbb bkn senang nak join secara berjemaah nih..rombongan kitorang nii ader laa dlm 30 org.. dan diketuai sorang syeikh yg menceritakan serba sedikit ttg sejarah para auliya`... aku dapat point pun tak bnyak.. tapi aku taip ape yg aku ingat jer laa eh...

*Makam Syeikh Mutawali Sya`rawi*


Kami bertolak awal pagi lpas subuh..dari zaqziq ke Daqadus di Mansurah menaiki 3 van..
cam biaser..pak arab tuh bawak van cam kat litar sepang... kami lebih rela tak tdo dlm perjalanan tu.. risiko laa...
kami tiba di satu kawasan kampung bernama Daqadus Markaz Mit Ghamr dlm pkul.. ntah laa aku x pkai jam pun.. tp pagi laa jgak..serba sedikit kisah mengenai Syeikh Mutawali Sya`rawi.. beliau dilahirkan pada 16 april 1911 M di Daqadus .pada awalnya pernah menjadi pensyarah Tafsir dan Hadis di kuliah syariah Makkah Mukarramah tahun 1951 M. kemudian diangkat menjadi pengurus Maktab Syeikh Al-Azhar Imam Hasan Makmun tahun 1964 lpas dari tu diangkat menjadi Menteri Urusan Agama dan Waqaf Mesir tahun 1976 M. beliau meninggal dunia pada hari rabu 17 jun 1998 dan dikebumikan di kampung Halamony Daqadus... syeikh ni pernah menjadi mufti mesir..tapi tak lama sbb dikatakan lantang menyuarakan pendapat...nak cegah yg mungkar pun dah susah skrang..
kne gam laa ..pecat laa itu laa ini la... tuuuuuuuuuuuuut...kang aku plak kne gam.. huh!

*Makam Muhammad bin Abu Bakar Al-Qursy*

berhampiran dgn makam Syeikh Mutawali Sya`rawi kami trus ker makam Muhammad bin Abu Bakar,
beliau ialah anak kepada Abu Bakar as-sidiq r.a dan ibu beliau Asma binti `Amis. Muhammad bin Abu bakar mempunyai anak bernama Qasim termasuk di antara salah seorang faqih ternama di Madinah Al-Munawwarah. Beliau diangkat menjadi wali Mesir oleh Ali bin Abi Thalib. dan tiba di mesir pd bulan Ramadhan tahun 37 H.
dibunuh oleh `Amru bin `Ash atas suruhan Mu`awiyah tahun 37 H...

* Makam Muhammad bin Jabir bin Abdullah Al-ansori*

dgn izin Allah kami kemudian bertolak ke makam yg seterusnya...di satu tempat Mansoura aku tak ingat dah jln ke sana..sebab masuk perkampungan Arab..cam biasa jalan tarak tar punya...berdebu muka nih.. pkai bedak free jer aritu..hehe..
Muhammad bin jabir ader kisahnya yg tersendiri...aku kne citer slow2.. takut korang tak phm sbb aku nyaris tak phm langsung sejarah ni... alhamdulillah.. aku citer gne ayat ringkas jer..
Ayah beliau adalah jabir bin Abdullah bin Al-Ansori.. datuk beliau(al-Ansori) adalah di antara 70 org yg menyaksikan bai`ah uqbah kedua... per maksud ba`ah tu? "perjanjian...."yg di buat pd zaman Rasulullah SAW dlu..
Muhammad bin jabir adalah salah seorang yg telah dhidupkan kembali dgn mukjizat Rasulullah dgn izin Allah. kisahnya begini...suatu hari ayah beliau Jabir bin Abdullah berkata kepada isterinya: "aku melihat dari gambaran wajah Rasulullah,beliau dlm keadaan lapar..apakah kamu memiliki makanan?"
berkata isterinya:"satu sok gandum dan kambing betina" kemudian isterinya menyembelih kambing tu..Jabir mempunyai 2 org anak bernama Muhammad dan Said..salah seorang dari mereka berkata: "apakah kau ingin ku tunjukkan bagaimana ibu menyembelih kambing?" maka disembelihnya saudaranya itu..dlm keadaan takut dia lari lalu jatuh ke dalam api.. aku x tau la siapa yg kne sembelih tu..tapi kedua-duanya mati. Melihat kejadian itu,si ibu meletakkan anaknya disudut rumah sambil sabar dan terus menyiapkan makanan utk Rasulullah. Ketika datang Rasulullah, baginda meminta izin terhadap Jabir agar memanggil anak beliau makan bersama baginda. Lalu isteri Jabir mengkhabarkan kepada baginda Rasulullah apa yg telah berlaku..Langsung Rasulullah memanggil kedua-dua anak Jabir itu.. dan hidup kembali atas mukjizat Nabi Saw.. anak Jabir yg bernama Muhammad itu lah yg tlah dihiupkan kembali dgn izin Allah.. Muhammad bin jabir bin Abdullah bin al-Ansori meninggal dunia pada tahun 95 H dan dikebumikan di kampung Olelah Markaz Mit Ghamr.


*Makam Syeikh Jadal Haq Ali Jadal Haq*

Seterusnya, aku dan ahli rombongan yg lain menuju ke Muhafazah Daqliah di sebuah kampung antara Mansoura dan Dumyat. Di sini terbinanya satu makam iaitu makam Syeikh Jadal Haq Ali Jadal Haq.Beliau lahir pada tahun 1945 dan berjaya mendapat B.A dari kuliah Syariah Al-Azhar kemudian mendapat syahadah ~alamiah beserta ijazah Qadha Ali. seterusnya bekerja sebagai Qadhi. beliau dilantik menjadi mufti Mesir pada 26 Ogos 1982.


*Makam Abdullah bin Salam*

Makam yang terakhir kami ziarahi ialah makam Abdullah Salam bin Salam bin Harits. Beliau berbangsa israel dari keturunan nabi Yusuf bin Yaaqub. Nama sebelum islam ialah Husnain kemudian Rasulullah menukar menjadi Abdullah. Beliau masuk islam ketika Rasulullah sampai ke Madinah dan termasuklah salah seorang dari sepuluh orang yang dijanjikan masuk syurga...meninggal dunia pada tahun 43 hijrah dan dikuburkan di Kafr Amir di Markaz Sanbalawen...jalan ke kampung ini mengambil masa 2 jam lebih dari Mansoura melalui kawasan perkampungan dan pemandangan bendang gandum menemani sepanjang perjalanan kami...

Selain menambah pengalaman serta pengatahuan eh skima nyer aku..huhu.. aku harap korang dpt tau jgak la serba sedikit ttg sejarah dan di mana terletaknya makam2 para auliya` ini.. selain makam Imam mazhab kita, Imam Syaf`ie di kaherah, makam husain dan bnyak lagi sbnarnya makam anbiya di mesir ni... cuma aku x berkesempatan utk berziarah kesana..ader rezki insyaAllah pergi...

Kami pergi ke makam bertujuan ziarah dan bertawassul..apeer tu bertawassul? berdoa hanya kpd Allah dgn berkat nabi2,imam,syiekh dan para auliya` ini...utk memohon hajat,redha dan rahmat dari Allah SWT.

Ruj:
MailulKharatilMalmusah :m/s207 Tahzibut Tahzib Jilid 5 :m/s 54 dan 55
Bidayah wanihayah Jilid 4: m/s 291
Al-Azhar Zami`an Wa JAmi`atun : m/s 344
Salsilah Bu`us Islamiah
Nailul Khairatil Malmusan : m/s201

Monday, August 28, 2006

perasmian

assalamualaikum..haa hari nii aku nak mula bertapak wat blog aku ....dgn lafaz bismillahirrahmanirrahim.. aku merasmikan blog aku niiih ..amiin...

Recent Posts